CASESTUDIUM

ROER NED VOLDEN I
COLOMBIA

I årtier har Colombia lidd under stadig tilbakevendende sosial konflikt og vold – geriljakrig, indre stridigheter, narkotikakarteller i krig med hverandre og kokainkrig med hundrevis, om ikke tusenvis av kidnappinger og mord.

I 2004 beskrev De forente nasjoner de colombianske konfliktene som «den verste humanitære krisen på den vestlige halvkulen».

En vel kjent colombiansk skuespiller og komiker bestemte seg for å gjøre noe effektivt for å stanse forfallet i landet sitt, og benytte Veien til lykke til å gå imellom i denne nasjonale krisen. Han lagde et enestående show over de 21 forskriftene, som han nå har opptrådt med for 150 000 sivilt og militært personell. For bragden hans utpekte forsvarsministeren artisten som «Lykkens soldat».

MER ENN
50
PROSENT
– fall –
i kriminalitetsraten
I COLOMBIA

En oberst ved det colombianske nasjonale politiet hørte om Veien til lykke da heftet ble introdusert i Cartagena, en havneby der velstanden var avhengig av turisme. Denne viktige inntektskilden ble alvorlig truet av den eskalerende kriminaliteten, med væpnede ran som doblet seg årlig. Etter trening i bruken av Veien til lykke begynte obersten og hans offiserer å distribuere heftet i Plaza Santo Domingo, sentrum i Cartagenas natteliv. De distribuerte også heftet i forstaden til Terranova og til tyrefekterfans ved Plaza de Toros. Intensiv distribuering ble foretatt på skoler, med seminarer for tusenvis av elever. Alt i alt kom titusener av borgere i Cartagena til å kjenne de 21 forskriftene. Resultatet var et fall på 27 % i kriminalitet, og Cartagena ble erklært som den tryggeste byen i Colombia.

Deretter satte obersten i gang et nasjonalt program, trener politiet i Bogotá-distriktene Engativá og Salitre, som i sin tur distribuerte heftet til konsertpublikum og universitetsstudenter ved friluftsmarkeder i byen Santa Marta og i kolonibosettingen Villa de Leyva. Til slutt delte ti tusen politioffiserer ut hefter i 21 byer.

Da Colombia var vert for verdensmesterskapet i fotball for juniorer, delte politiet på samme vis ut 300 000 hefter på 10 dager. Verdensmesterskapet i Colombia ble avviklet uten en eneste rapport om vold.

Alt i alt har colombiansk politi gitt Veien til lykke-seminarer for 3 millioner borgere og delt ut hefter til 20 % av befolkningen. Kriminalitetsraten har falt med 50 % og colombiansk turisme har steget til et nivå hinsides noe annet latinamerikansk land. Ifølge overordnede colombianske politiembetsmenn går mye av æren for denne forandringen til Veien til lykke.