HVORDAN STARTET SCIENTOLOGY?

L. Ron Hubbard startet sine studier av sinnet og ånden i 1923, noe som resulterte i et manuskript med tittelen «Excalibur» i 1938. Det var i dette upubliserte verket at ordet «Scientology» ble brukt for første gang for å beskrive det Hubbard benevnte «studiet av å vite hvordan å vite.» Han besluttet å ikke utgi boken fordi: «Excalibur inneholdt ikke noen terapi av noe slag, men var ganske enkelt en redegjørelse for livets sammensetning.» Derfor: «Jeg besluttet å gå videre.»

Det «gå videre» resulterte i Dianetikk, et emne som ble introdusert i det mye videre feltet Scientology for å skaffe til veie en reell «terapi» som lett kunne anvendes av mannen i gata. Derfor skrev han i 1947 et manuskript som i detalj beskrev kjerneoppdagelsene til Dianetikk. Selv om det ikke ble utgitt den gangen, sirkulerte manuskriptet blant venner og kolleger, som så kopierte det og gav det videre til andre. (Dette arbeidet ble omsider utgitt i 1951 som Dianetikk: Den opprinnelige avhandlingen.)

Etter hvert som kopier av manuskriptet fortsatte å sirkulere, begynte Hubbard å motta en strøm av brev som ba om ytterligere informasjon. Min santen, snart oppdaget han at han brukte all tiden sin på å besvare brevene og besluttet derfor å skrive en omfattende lærebok om emnet – Dianetikk: Den moderne vitenskap om mental sunnhet.

Publisert 9. mai 1950, utløste den en storm av entusiasme hos folk, og kom med det samme på bestselgerlisten til New York Times, hvor den holdt seg i 28 uker. Som sådan var den den mestselgende boken om sinnet som noensinne var skrevet, og er fortsatt det den dag i dag. Boken inneholdt oppdagelsen av det reaktive sinnet – den skjulte kilden til mareritt, uforklarlig angst, frykt, opprørthet og usikkerhet.

Likevel anså aldri L. Ron Hubbard Dianetikk for å være slutten på forskningen sin, men snarere et springbrett til oppdagelse og isolering av den så langt uvirkelige kilden til livet. Og virkelig, teknikkene i Dianetikk kom med metoder som utøvere snart begynte å oppdage tidligere liv med. Ved å presse bruk og forskning enda videre, kom resultatet kjent som eksteriorisering – som demonstrerte at ånden vitterlig kunne atskilles fra kroppen og sinnet: Scientology-religionen var født.

Deretter gravde L. Ron Hubbard enda dypere ned i Menneskets åndelige natur og dokumenterte oppdagelsene sine i tusenvis av innspilte foredrag, samt i artikler og bøker.

For å presentere disse oppdagelsene, reiste han bokstavelig talt jorden rundt, og så ble det åpnet Scientologykirker på fire kontinenter, med hovedkvarter ved hjemmet hans i Sør-England.

Gjennom de påfølgende årene fortsatte L. Ron Hubbard å utvikle emnet videre, helt til sin bortgang i 1986.

Arven hans består av millioner av utgitte ord, innspilte foredrag og filmer, mens han med over 250 millioner eksemplarer av bøkene og foredragene sine i sirkulasjon, har vært inspirasjonskilde for en bevegelse som spenner over alle kontinenter og kulturer.